به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانامحمود اسلامیان در گفتوگو با ایسنا در ارتباط با تفاهمنامه سازمان صداوسیما و فدراسیون فوتبال ایران برای حق پخش تلویزیونی رقابتهای فوتبال، صحبتهای مطرح شده توسط مسئولان سازمان صداوسیما مبنی بر اینکه تا زمان اختصاص ردیف بودجه مشخص در اعتبارات این سازمان توسط دولت پرداختی به فوتبال برای حق پخش تلویزیونی رقابتهای فوتبال نخواهند داشت، میزان واقعی حق پخش رقابتهای تلویزیونی فوتبال در ایران، رقم اختصاص یافته توسط کشورهای همسایه و سایر کشورهای دنیا در ارتباط با این مقوله، رای صادره توسط کمیته استیناف در پرونده راه آهن و پیکان و مسائل ایجاد شده در ارتباط با سرمربی تیم ملی که در چند روزه اخیر به آن دامن زده شده است، صحبت کرد.
* از رای کمیته استیناف آغاز کنیم، گویا شما پیشنهادی برای حل و فصل این موضوع داشتهاید. در نهایت رایی صادر شد که حرف و حدیثهای بسیاری پیرامون آن به وجود آمد؟
با توجه به اینکه کمیته انضباطی و استیناف نهادهای مستقلی در فدراسیون فوتبال هستند، باید خودشان چنین مسائلی را حل و فصل کنند اما در ارتباط با این موضوع باید بگویم که دربحث پرونده راه آهن و پیکان، یک مسئله نبود اجماع و مسئله دیگر کمسابقه بودن چنین پروندهای بود. در پایان نیز به این نتیجه رسیدند که رای مجددا باز گردد و در همان مسیر قبلی قرار گیرد. در خصوص صحبتهای مطرح شده پیرامون ورود دادستانی به این پرونده نیز باید بگویم آنها به عنوان متولی در این زمینه ورود کردند. با شناختی که از مسئولان این نهاد دارم، بعید میدانم صحبتهای مطرح شده درست باشد.
* تفاهمنامهای با عنوان ایجاد سامانه IPTV به منظور فعالیت مشترک سازمان صداوسیما و فدراسیون فوتبال در جهت پرداخت حق و حقوق مربوط به حق پخش تلویزیونی امضا شد. ابتدا اینکه این تفاهمنامه را چگونه میبینید؟
من واقعا از این مسئله ناراحت هستم که فوتبال ایران حقی دارد که به آن داده نمی شود و باید با هزار و یک منت به آن اختصاص یابد. مسئولان سازمان صداوسیما تنها میتوانند بگویند که کسری بودجه داریم اما اینکه عنوان کنند موضوع حق پخش، حق فوتبال نیست درست نخواهد بود. من توصیه میکنم که بخش پژوهشهای سازمان صداوسیما برود و اعداد و ارقام مربوط به حق پخش تلویزیونی فوتبال در سایر کشورها بویژه کشورهای حوزه خلیج فارس را بررسی کند. بهترین کار ایجاد یک کانال مشترک ورزشی بین فدراسیون فوتبال و سازمان صداوسیماست تا کلیه حق و حقوق مربوط به فوتبال به این مجموعه اختصاص یابد و هر یک از سازمانهای صداوسیما و فدراسیون فوتبال سهم خود را از درآمدهای حاصله اتخاذ کنند.
* شرایطی پیش آمد که با توجه به صحبتهای مسئولان صداوسیما مبنی بر اینکه تا زمان اختصاص بودجه مربوط به حق پخش تلویزیونی به این سازمان توسط دولت هیچ گونه حق پخشی به فوتبال اختصاص نمییابد و نیز اینکه رقم 22.5 میلیاردی مربوط به فصل قبل رقابتهای لیگ برتر پرداخت نخواهد شد، گویا فدراسیون فوتبال زیر بار چنین تفاهمنامهای از سر اجبار رفته است.
65 درصد درآمد باشگاههای دنیا مربوط به حق پخش است. 20 درصد مربوط به تبلیغات و 10 تا 15 درصد مربوط به ترانسفر بازیکنان. در دنیا این تجربه به دست آمده و ما نیز باید آن را بپذیریم چرا که در غیر این صورت با هجمهای از باشگاههای بدهکار و فشار به بنگاههای اقتصادی مواجه میشویم. در کشورهای منطقه حق پخش مربوط به فوتبال 80 تا 150 میلیون دلار است. در انگلیس این رقم معادل 5 میلیارد پوند برای 4 سال در نظر گرفته شده است در اسپانیا 800 تا 900 میلیون یورو است. در ایتالیا این رقم معادل 1 میلیارد و 200 میلیون یورو تعیین شده است. حالا بروید و ببینید که این رقم در فوتبال ما چگونه است. در حال حاضر ما با دو مسئله در فوتبال ایران مواجهیم اینکه ابتدا اصلا این پول را داریم یا نداریم و دوم اینکه قیمت حق پخش تلویزیونی رقابتهای فوتبال در کشور ما چه اندازه است.
* به نظر شما چه میزان اعتبار باید به حق پخش تلویزیونی رقابتهای فوتبال اختصاص یابد؟
با توجه به شاخصهایی همچون جمعیت کشور، تعداد بینندگان، سطح فوتبال در ایران و نیز مقایسه با سایر کشورها بویژه کشورهای همسایه، رقم حق پخش تلویزیونی رقابتهای فوتبال در ایران باید رقمی معادل 100 تا 150 میلیون دلار باشد. این حق فوتبال ایران است.
* علت برخورد اینچنینی صداوسیما در حال حاضر با فوتبال ایران چیست؟
علت برخورد اینچنینی صداوسیما انحصاری بودن آن است. وقتی موضوعی رقابتی نباشد چنین مسائلی پیش میآید. هرچند صداوسیما نهادی حاکمیتی در کشور ماست و باید هم اینچنین باشد اما اگر یک روز اجازه دهند بحث رقابتی در این زمینه پیش بیاید دیگر شاهد چنین مسائلی نیستیم.
کشف قیمت برای صداوسیما در این زمینه قطعا زمانی نخواهد برد. باید بدانید که در حال حاضر کشف یک قیمت برای هر موضوعی در دنیا همانند آب خوردن است. حداکثر ظرف نیم ساعت قیمت تقریبی هر چیزی را به دست خواهید آورد اما الان صداوسیما عنوان میکند که کسر بودجه دارد و ما در پاسخ به چنین مسئلهای میتوانیم بگوییم که باید با همین وضع فعلی ادامه دهیم و شاهد بدهکاری روزافزون تیمها و فشار بر روی بنگاههای اقتصادی باشیم. اگر بتوانیم حق پخش تلویزیونی رقابتهای فوتبال را احراز و کشف قیمت کنیم و پس از آن بتوانیم توسط مجلس و دولت به این موضوع ورود کنیم فوتبال ایران زیر و رو و چرخه اقتصادی این مقوله دگرگون میشود.
* صداوسیما نه تنها عنوان کرده که سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال ایران نخواهد توانست لیگ برتر را تعطیل کند بلکه رقم مربوط به 22.5 میلیارد تومان حق پخش سال گذشته را نیز تا زمان اختصاص بودجه مربوطه توسط دولت در ردیف بودجه صداوسیما پرداخت نخواهد کرد.
این 22.5 میلیارد تومان به نوعی حقالناس است. درست است، تعطیلی لیگ چاره ساز نخواهد بود و به بازی دو سر باخت خواهیم رسید. باید بازی دو سر برد را مد نظر قرار دهیم. در صداوسیما سریالهای خوبی ساخته میشود. آنها نمیتوانند بگویند چون پول نداریم سریال نمیسازیم. شما بروید فوتبال را با سریالهایی که در ارتباط با آن هزینه میکنند مقایسه کنید. علاوه بر این بعید میدانم که دولت زیر بار اختصاص ردیف بودجه مشخص در مورد حق پخش تلویزیونی فوتبال به سازمان صداوسیما برود. خصوصیسازی فرمولهای خاص خودش را دارد. باید به استانداردهای جهانی فوتبال نزدیک شویم. اینکه دولت بخواهد بودجهای را به صورت مستقیم به این مقوله اختصاص دهد یعنی اینکه باز هم با کمکهای دولت فوتبال اداره میشود.
سازمان صداوسیما در نهایت باید بپذیرد که حق پخش تلویزیونی رقابتهای فوتبال را پرداخت کند. این مسئله یک مسئله ملی و در راستای خودکفا شدن و رها شدن فوتبال ایران است. این صدقه دادن به فوتبال بدترین نوع مدیریت فوتبال در کشور است.
زمانی که یک پدیده را به کشور وارد میکنید باید تکنولوژی و دانش آن را نیز وارد کنید. بروید و ببینید فوتبال در دنیا چگونه اداره میشود. هزاران باشگاه در صدها کشور دنیا در حال مدیریت هستند. من از باشگاههای آث میلان، اینترمیلان، بوخوم و چندین و چند باشگاه دیگر به صورت مستقیم بازدید کردم. اولین سوالم از آنها این بود که هزینه و درآمدهای شما چگونه است. به هیچ وجه مدیریت در فوتبال دنیا شبیه فوتبال در ایران نیست. ما باید بتوانیم به سمت الگوهای درست گام برداریم.
باید یک شبکه ورزش در صداوسیما به صورت اختصاصی با همکاری فدراسیون فوتبال ایجاد شود که با مشارکت هر دو فعالیتها در دستور کار قرار گیرد و تمام حق و حقوق فوتبال و تبلیغات به صورت مشترک و با توجه به سهم هر یک از این دو به آنها پرداخت گردد. صداوسیما یک روز مجبور خواهد شد که حق پخش را پرداخت کند. هر هزینهای که به درستی در فوتبال انجام شود، برگشت خواهد خورد. بروید باشگاههای درجه سه منطقه را با باشگاههای ایران مقایسه کنید. زمانی که چرخه اقتصادیتان فعال باشد قطعا بازدهیهای لازم را خواهید داشت هماکنون فوتبال ایران چرخه منفی دارد. تا این چرخه اقتصادی در فوتبال این گونه است باید در همین حدی هم که هستیم خدا را شکر کنیم. ما باید شاهد تحول و انقلاب در فوتبال ایران باشیم و به سویی پیش برویم که در نهایت این فوتبال پویا گردد.
* شما از میزان درآمدهای صداوسیما در ارتباط با تبلیغات تلویزیونی رقابتهای فوتبال اطلاع دارید؟
خیر ما هیچ گونه اطلاعاتی در این زمینه نداریم و نمیدانیم صداوسیما چه میزان درآمد از تبلیغات تلویزیونی مربوط به پخش رقابتهای فوتبال و نیز برنامههای مرتبط با فوتبال به دست میآورد.
* سرمربی تیم ملی مجددا از وضعیت پیش آمده در ارتباط با عمل نکردن به وعده و وعیدها در فوتبال ایران ناراحت است. شائبههای بسیاری در این زمینه باز هم گریبانگیر تیم ملی شده و هر روز خبری جدید در رابط با ماندن یا نماندن سرمربی پرتغالی تیم ملی فوتبال ایران به گوش میرسد.
کیروش سرمربی بینالمللی و فهیمی است. من به شخصه از برنامهریزی که او برای تیم ملی تا 4 سال آینده داشت لذت بردم. این مسئله ناشی از این است که باز هم چرخه اقتصادی در فوتبال ایران اصلا درست نیست. سرمربی تیم ملی اردو میخواهد، بازی تدارکاتی میخواهد و سعی دارد شرایط تیم را به گونهای تغییر دهد تا از بهترین وضعیت برخوردار باشد. چگونه شما میتوانید با فوتبال صدقهای مربی در این سطح را حفظ کنید؟
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب |